Jasným favoritem dětského vánočního menu je kuřecí řízek

Jasným favoritem dětského vánočního menu je kuřecí řízek
Foto: archiv  /  Řízek má dlouhou historii
24 / 12 / 2020

Už za pár hodin usedneme ke štědrovečerní večeři. Uhádnete, jaké jídlo pro dnešní den vyhrává u dětí? Není to tak těžké. Ano, je to kuřecí řízek!

Nejde o žádné domněnky. Sčítání totiž opakovaně provádí Český statistický úřad, který se letos ptal zhruba 19 000 dětí, na čem si nejraději na Štědrý den pochutnávají. Třiačtyřicet procent z nich uvedlo, že jasným favoritem je u nich právě kuřecí smažená pochoutka. Osmadvacet procent ratolestí pak vyzdvihlo kapra, dvanáct procent večeří jinou rybu.

Se zlatým prachem

Vítěz dětského svátečního menu je tedy jasný. A odkud se vlastně tenhle pokrm vzal?

Povídaček o řízku je vskutku mnoho. Jedna legenda, která doputovala do Itálie přes Sicílii někdy v 10., 11. století, praví, že vůbec první řízek si z telecího masa připravili bohatí arabští kupci. Obalili ho ve strouhance, osmažili, a nakonec posypali zlatým prachem. Ve středověku totiž lidé věřili, že zlato léčí. Ve 12. století pak řízek, už bez zlata, začali připravovat v Miláně.

Ve Vídni nebyl k sehnání parmazán

No a jak šel čas, tak jednoho dne řízek v Itálii objevil jeden z nejvýznamnějších vojevůdců 19. století, rakouský maršálek a český šlechtic Josef Václav Radecký z Radče (1766 – 1858). Byl to velký labužník a milánský řízek mu vskutku zachutnal.

Když byl Radecký v roce 1849 ve Vídni jmenován Františkem Josefem I. generálním guvernérem benátského a lombardského království, představil císaři svou oblíbenou pochoutku - telecí řízek z mléčného telecího, osmažený i s kostí ve směsi strouhanky a parmazánu. Zabodoval. Mělo to však jeden háček. Ve Vídni nebyl k sehnání parmazán, a tak tu začali řízek připravovat jen ve strouhance, na rozdíl od italského také bez kosti, rozklepaný a smažený na přepuštěném másle.

Řízek pro fajnšmekry, či pochoutka s rýží a se zelím

Řízek se brzy stal gastronomickým hitem. A to nejen ve Vídni, ale v celé střední Evropě. V nejrůznějších obměnách se rozletěl také do zbytku světa. Začal se připravovat na mnoho způsobů i z různých druhů mas.

Například ve Francii se zrodila luxusní podoba řízku pro fajnšmekry - cordon bleu. Rozklepané telecí se naplní plátkem šunky a kvalitním sýrem, obvykle ementálem nebo goudou, obalí v trojobalu a osmaží.

Řízek v 19. století začali připravovat kuchaři dokonce i v Japonsku. Na jídlení lístek se dostal v roce 1899 v jedné tokijské restauraci, zaměřené na předělávky evropských pokrmů. Tady si ho však také trochu přizpůsobili – maso obalili ve strouhance Panko a smažený pokrm podávali s rýží, nastrouhaným zelím a worcestrovou omáčkou.

No, historie klasického řízku je opravdu bohatá. Olizovali se po něm mocní, utlouct se po něm můžou i jiné kultury. A tak není divu, že prim hraje i v českých rodinách.

Krásné Vánoce a hlavně dobrou chuť!

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace