Foto: Archiv Botanická zahnrada hl. m. Prahy / Letošní mladá vína prý budou výrazně aromatická
Patříte mezi milovníky mladých vín? Pak si nenechte 11. listopadu ujít Svatomartinský přípitek, tradiční akci Botanické zahrady hlavního města Prahy.
Hrozny pro Svatomartinská vína čeští vinaři sklízeli už v první polovině září. A jak sklizeň, tak i samotný ročník hodnotí velmi kladně. Podle zástupců Vinařského fondu jim počasí přálo, zejména v konečné fázi zrání hroznů.
„Díky střídání teplých dnů a chladných nocí lze letos očekávat vína výrazně aromatická, což je jeden z hlavních důvodů jejich obliby u spotřebitelů," uvedl hlavní sommeliér Národního vinařského centra Marek Babisz, podle kterého se u vín, jež se ucházejí o označení Svatomartinská, hodnotí jejich čistota, barva, vůně, chuť a celkový dojem.
Ve znamení jedenáctek
Ačkoli se na Vinici sv. Kláry v trojské botanické zahradě vzhledem k její malé rozloze mladá vína nevyrábí, zahrada o jejich ochutnávku své návštěvníky nepřipraví. Lahve ročníku 2019 se, stejně jako v předchozích letech, odzátkují na terase místní vinotéky 11. 11. v symbolických 11 hodin a 11 minut.
V nabídce bude 11 vín ze všech odrůd povolených pro výrobu Svatomartinských vín, chybět nebudou vína bílá, červená a růžová, suchá i s vyšším zbytkovým cukrem. Ale pozor! Svatomartinská vína budou ve vinotéce k dispozici pouze do vyprodání zásob, proto s návštěvou vinice neváhejte.
Párování vína a pokrmů je hra
A co byste ještě měli o Svatomartinských vínech vědět? Třeba to, že značka Svatomartinské byla registrovaná v roce 1995 a od roku 2005 je jejím vlastníkem Vinařský fond, který ochrannou známku vinařům každoročně propůjčuje. Na etiketě jsou tato vína označena známým symbolem svatého Martina na koni.
No a pokud se rozhodnete jejich ochutnávku nechat až na doma, nezapomeňte si k nim připravit i něco dobrého k snědku. „Obecně si svěžest a říznost mladých vín skvěle rozumí s tučnějšími pokrmy,“ radí Eliška Muchnová, vedoucí vinotéky sv. Klára s tím, že Svatomartinská vína skvěle chutnají třeba ke ke klasice – pečené huse s červeným zelím a bramborovými lokšemi. „Nabízí se ale i spousta dalších možností. Například k některým mladým vínům je skvělý sýrový quiche se slaninou, k jinému zase svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní… Prostě kombinujte, zkoušejte, ochutnávejte. Párování vína a pokrmů je hra,“ radí Eliška Muchnová.
Detaily o akci se dozvíte na www.botanicka.cz