Sádlové pečivo s balkánem nesmí na vánočním stole chybět!

Sádlové pečivo s balkánem nesmí na vánočním stole chybět!
Foto: archiv  /  Se sádlovým pečivem s balkánem za bodujete
19 / 12 / 2020

Chcete vánoční tabuli zpestřit nesladkým pečivem? Tak vyzkoušejte tuhle sádlovou pochoutku s balkánským sýrem. Věřte, že nebudete litovat!

„Balkán“ mnozí používají jen do salátů. Chyba! Dá se jím zpestřit i teplá kuchyně. Ne nadarmo na Balkánu, odkud tenhle sýr vyznačující se výraznou bílou barvou a slanou chutí pochází, jím ochucují třeba i rýži, těstoviny nebo brambory.

Skvěle se hodí i do pečiva. A v kombinaci se sádlem pak jde o hotový koncert pro vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte!

 

Ingredience:

  • 250 g sádla
  • 100 ml mléka
  • 300 g balkánského sýra
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 vejce
  • 500 g hladké mouky
  • žloutek

 

 Postup: 

  • mléko nalijte do misky, rozklepněte ještě vajíčko, přidejte sůl, jedlou sodu a rozkvedlejte.
  • Do směsi přidejte nastrouhaný balkánský sýr, sádlo pokojové teploty a hladkou mouku. Vypracujte těsto.
  • Z těsta vyválejte placku tlustou zhruba 3-5 mm. Vybranými vykrajovátky vykrájejte potřebné tvary, nebo rádýlkem tyčinky.
  • Pečivo vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte žloutkem a posypte semínky, mákem nebo kmínem.
  • Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních zhruba 15 -20 minut.

 

Kam dál?

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace