Foto: archiv / Se sádlovým pečivem s balkánem za bodujete
Chcete vánoční tabuli zpestřit nesladkým pečivem? Tak vyzkoušejte tuhle sádlovou pochoutku s balkánským sýrem. Věřte, že nebudete litovat!
„Balkán“ mnozí používají jen do salátů. Chyba! Dá se jím zpestřit i teplá kuchyně. Ne nadarmo na Balkánu, odkud tenhle sýr vyznačující se výraznou bílou barvou a slanou chutí pochází, jím ochucují třeba i rýži, těstoviny nebo brambory.
Skvěle se hodí i do pečiva. A v kombinaci se sádlem pak jde o hotový koncert pro vaše chuťové pohárky. Vyzkoušejte!
Ingredience:
- 250 g sádla
- 100 ml mléka
- 300 g balkánského sýra
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 vejce
- 500 g hladké mouky
- žloutek
Postup:
- mléko nalijte do misky, rozklepněte ještě vajíčko, přidejte sůl, jedlou sodu a rozkvedlejte.
- Do směsi přidejte nastrouhaný balkánský sýr, sádlo pokojové teploty a hladkou mouku. Vypracujte těsto.
- Z těsta vyválejte placku tlustou zhruba 3-5 mm. Vybranými vykrajovátky vykrájejte potřebné tvary, nebo rádýlkem tyčinky.
- Pečivo vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, pomažte žloutkem a posypte semínky, mákem nebo kmínem.
- Pečte v předehřáté troubě při 220 stupních zhruba 15 -20 minut.