Vsaďte letos na staročeské cukroví

Vsaďte letos na staročeské cukroví
Foto: archiv  /  Obohaťte své letošní cukroví o pochoutku T.G.Masaryka
16 / 12 / 2020

Vánoce se pomalu blíží. A k nim neodmyslitelně patří cukroví. Vsadili jste letos na osvědčenou klasiku, jakou jsou vanilkové rohlíčky, linecká kolečka, vosí hnízda či medové perníčky, nebo byste rádi zkusili něco jiného? Co takhle chutný recept našich předků?

Cukroví, jež nesmělo chybět na vánočním stole za první republiky, dnes jistě mnozí ani neznají. Některé recepty našich prababiček se totiž už zcela vytratily. A je to velká škoda.

Znáte třeba takzvané Masarykovo cukroví – pochoutku, která prý nikdy nesměla chybět na vánočním stole prezidenta T. G. Masaryka? Pokud ne, určitě doporučujeme na letošní Vánoce připravit. Je chutné, navíc velmi jednoduché. Přinášíme vám recept!

 

Ingredience:

  • 30 dkg hladké mouky
  • 17 dkg lískových oříšků
  • 10 dkg moučkového cukru
  • 20 dkg másla
  • 1 žloutek

Postup:

  • Oříšky nejprve mírně opražte na plechu, pak zbavte slupek a zhruba půl hodiny nechte namočené v horké vodě.
  • Oschlé plody nahrubo nasekejte.
  • Smíchejte s moukou, tukem, cukrem a žloutkem a připravte těsto. Z něj udělejte zhruba pět centimetrů tlusté válečky a nechte je přes noc v lednici odstát.
  • Ráno z válečků nakrájejte asi půlcentimetrová kolečka a na plechu vyloženém pečicím papírem pečte v předehřáté troubě při 180 stupních asi 8 minut. 
  • Po vyjmutí nechte vychladnout a obalte v moučkovém cukru.

 

Kam dál?

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace