Lucie Polanská: I kytky se dají namazat na chleba

Lucie Polanská: I kytky se dají namazat na chleba
Foto: Michaela Říhová  /  Lucie Polanská je majitelkou rostlinného bistra v Botanické zahradě hl. m. Prahy
22 / 11 / 2020

Po třicítce se u ní projevila těžká alergie na laktózu, nesmí nic z mléčných produktů. A tak začala hledat jinou cestu stravování, která ji nakonec přivedla ke splnění snu. Lucie Polanská se totiž stala majitelkou rostlinného bistra Botanická na talíři.

V útulné dřevostavbě, kterou najdete v Ornamentální zahradě Botanické zahrady hlavního města Prahy, na vás hned po vstupu dýchne příjemná atmosféra. A tu ještě podtrhne výborná káva, neméně skvělé dorty či další speciality k snědku, jež si zamiluje snad každý.Není proto divu, že si sem zvykli pravidelně chodit nejedni návštěvníci. Včetně mě. Rostlinné bistro má totiž co nabídnout.

Žádné maso, mléko...

Jak vlastně nápad na rostlinné bistro vznikl? „Pointa byla mít uprostřed botanické bistro s nabídkou z čistě rostlinných produktů. Žádné maso, mléko, prostě nic živočišného,“ říká mi Lucie Polanská.

„Mnoho lidí si nedovede představit, že se kytky dají namazat na chleba, že z nich uděláme pečivo, mléko, pomazánky…,“ vypočítává sympatická žena, podle níž rostliny v kuchyni nabízejí neskutečné možnosti. „Jen se jich nebát,“ uvádí paní Lucie, která, i když musela ze zdravotních důvodů v dospělosti změnit veškeré své stravovací návyky, veganka se prý z ní nestala. Na maso rozhodně nezanevřela. „Prostě bych doporučila k běžné stravě třeba jeden dva dny v týdnu utéct k té veganské. Třeba sem k nám,“ usmívá se.

Polévka jako hlavní jídlo

Já také rozhodně nejsem veganka, ale do bistra Botanická na talíři se pokaždé těším. A pravidelně mě něčím překvapí. Ať už to je skvělá česnečka, hutná bramboračka, či čočková polévka, která vás zasytí tak, že už žádné jiné hlavní jídlo potřebovat nebudete. Samozřejmě nikdy nevynechám kávu s mandlovým mlékem a nezapomenutelnou ořechovou bábovku. 

Raw dezerty různých chutí

Na mlsouny tu pak ještě číhá celé plato raw dortíků, které rovněž vypadají lákavě. „Raw dezerty máme celoročně. Ať už ty mini, nebo větší,“ říká Lucie vyjmenovává příchutě, které místní bistro zákazníkům může nabídnout. „Máme dortíky čokoládové, pak dezert čokoládový s vanilkou, borůvkový, jablíčkový, perník se skořicí, malinový, mrkvový s červenou řepou, kávový, pomerančový, fíkový s čokoládou, jablko s kořením… Škála chutí je opravdu velká.“ Korpus je vždy stejný - z oříšků, spojovaný kokosovým olejem.

Jedna variace chutí mě v nabídce raw dortů zarazila. Špenát s čokoládou. „Ano, to je zvláštní kombinace, ale musím říct, že chuť je skutečně zajímavá. Mile překvapí. V puse se vám mění, každou chvíli cítíte něco jiného,“ popisuje majitelka bistra.

Zajít si posedět, odpočinout, či jen zrelaxovat do místního bistra je skutečně dobrá volba! 

Galerie

Cookies nám pomáhají k Vaší spokojenosti

Tento web používá soubory cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti.
Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Další informace